Translate

zaterdag 12 maart 2016

Cultuur: Neveh Shalom Synagogue en Moskee

Prachtig!
Surinamers kijken er niet van op, want er is een gezegde in Suriname: bij God en in Suriname zijn alle dingen mogelijk! Dus ook een synagoge, moskee en kerk bij elkaar in een straal van 100 meter. Ik kijk er heel hard van op, zo een dingen zien wij niet in België. In België zijn er veel vooroordelen over anderstaligen, terwijl dit hier niet het geval is. Hier leven alle bevolkingsgroepen vredig naar elkaar en daar mogen ze terecht trots op zijn!

Het mooiste moet nog komen.. De moskee en synagoge staan naast elkaar.In Suriname leven alle bevolkingsgroepen vredig naast elkaar en daar zijn ze terecht trots op!

Synagoge Neve Salom (Neve Salom = huis der vredes)
De bouw van de synagoge begon in 1718. Vroeger vormden de Joden een sterke gemeenschap binnen de Surinaamse samenleving, maar aan het einde van de negentiende eeuw begonnen de Joden weg te trekken, vooral naar Nederland.
De prachtige houten synagoge van de Nederlandse-Portugees-Israëlische gemeenschap is één van de meeste monumentale gebouwen van de stad. Het gebedshuis uit 1837 is nog steeds in oorspronkelijke staat. Binnenin is de vloer bedekt met savannezand, een herinnering aan de woestijn tijdens de uittocht uit Egypte. Toch is de joodse gemeenschap nu vrij klein geworden, maar de synagoge wordt nog steeds goed onderhouden. Dit gebouw maakt een statige indruk, dit komt door de smetteloze vensters, het classicistische portaal en het steile leien dak.


Moskee
De Surinaamse Islamitische Vereniging (Ahmadiyya-beweging, Hindoestaanse moslims) had, in tegenstelling tot de joodse buren, een grotere ruimte nodig. In 1932 stond hier een houten gebouwtje, deze werd vervangen in 1984 door deze stenen, witte moskee. In het donker wordt deze moskee ook mooi verlicht!

Dag en nacht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten