Translate

woensdag 23 maart 2016

Holi Phagwa

Vandaag is het zover een kleurrijke feestdag in Suriname

Op deze schitterende dag wenst iedereen elkaar Subh Holi. Dit gaan wij vandaag vieren in de Palmentuin en op het Onafhankelijkheidsplein!


Wat en wie viert Holi Phagwa?
Holi Phagwa is een kleurrijke feestdag in Suriname. Wie doet er eigenlijk allemaal aan mee? Iedereen doet mee! Of ze nu Hindoe, Christen, Jood of Moslim zijn. Iedereen wenst elkaar Subh Holi!

Afkomst 
Holi Phagwa is oorspronkelijk een Hindoestaans religieus feest. Dit feest wordt door alle bevolkingsgroepen gevierd in Suriname. Een bewijs van de geslaagde multiculturele samenleving waarmee Suriname uniek in de wereld is. Her is om die reden dat Holi Phagwa is uitgeroepen tot nationale feestdag en het feest uitbundig wordt gevierd.


Wanneer en gekenmerkt door..

Het Holi-feest wordt vandaag 23 maart gevierd. Het wordt vooral gekenmerkt door zang, dans, veel eten en het strooien met kleuterstof (Abier) en gekleurd poeder en het elkaar besprenkelen met parfum. Phagwa is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Volgens de Gregoriaanse kalender wordt dit in het voorjaar gevierd en in de Hindoekalender op de dag na de voll maan van de maand Phaalguna. Het geest is ook naar deze maand vernoemd: Phagwa.

Kleurstoffen symboliseren 
Dit feest wordt ook wel eens 'Festival of Colors' genoemd, want de straten van Suriname en vooral van Paramaribo worden gekenmerkt door een bonte verzameling van kleuren in de vorm van mensen die onder de gekleurde poeder zitten. De verschillende kleurstoffen symboliseren de verschillende kleuren en geuren van de in bloei staande natuur. De mens is immers een deel van de schepping en dus een deel van de natuur. Ook is de lente de tijd  van opleving, bloei en verlichting, het symbool van nieuw leven en hoop.

GEEF IEDEREEN KLEUR
Holi wordt ook wel gezien als een feest van eenheid. Holi wordt altijd gevierd met een groep mensen: vrienden, familie, kennissen, collega's of vreemden. Wie je ook bent, wat je ook doet, op de dag van Holi Phagwa is iedereen één. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen status, rijkdom, armoede, baas, werknemer, nationaliteit, afkomst, ... Het is het begin van een schone lei, waarbij iedereen met gelijkgezind blik wordt gezien. Iedereen lacht, drinkt, danst, eet, heeft plezier en bestrooit elkaar met parfum en gekleurd poeder. Met dit poeder wordt uitgedrukt dat iedereen verschillende kleuren heeft, maar toch gelijk is.

Waar
Het feest bevindt zich op het Onafhankelijkheidsplein en in de Palmentuin.


De avond voor Holi Phagwa
De avond voorafgaand aan Holi is Holika Dahan, het kwaad symboliserende brandstapel wordt dan verbrand. Op de dag zelf zijn er activiteiten in huiselijke sfeer, maar ook in het openbaar. 


Foto's van deze feestdag volgen op zaterdag of zondag in een apart blogbericht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten