Translate

vrijdag 4 maart 2016

Veer-, vijf- en zestiende stagedag

Algemeen
Over het algemeen blijven de lessen iedere dag ongeveer hetzelfde. Enkel op woensdag was er gym en vandaag (vrijdag) gingen de kleuters zwemmen. 

Donderdag
Op donderdag was er een Surinaamse stagiaire in de klas, om te observeren. Ze studeert geen kleuteronderwijs, want ze wilt graag les geven in het secundair onderwijs. In Suriname moeten de studenten eerst bestuderen voor les te mogen geven in de onderbouw en achteraf pas voor in de bovenbouw. Hier zijn de opleidingen dus niet zo specifiek als in België (kleuter-, lager- en secundair onderwijs)

Gesprek met juf Vanessa (directrice)
Vandaag heb ik met juf Vanessa een gesprek gehad over de visie en werking van de school. Ze vertelde me dat er een schoolreglement is met daarin algemene regels, regels inzake het gedrag, sancties en het advies dat ze meegeven.

Enkele algemene regels
1. De school begint om 7.45u en eindigt om 11.45 (kleuters) en om 12.45u (lageronderwijs). Om 7.40u moet uw kind aanwezig zijn op school. 
2. Onder schooltijd mag niemand het schoolterrein verlaten, zonder toestemming van de schoolleiding. Uw kind neemt brood en drinken mee van huis, bezoek tijdens de schooltijd is niet toegestaan, zonder overleg met de schoolleiding.
3. U gedraagt zich ten alle tijden correct, ook al zijn er zaken die u hoog zitten. Bij incorrect gedrag zullen wij u beleefd vragen een volgende afspraak te maken, dit in het belang van u en de school.
4. Vanwege onze Katholieke identiteit wordt op onze school ook het vak Godsdienst onderwezen. Het cijfer telt even als de andere vakken mee bij de overgang (naar de volgende klas).

Dit zijn er vier van de veertien.

Enkele regels inzake het gedrag
1. Het taalgebruik van uw kind hoort correct te zijn. Schuttingtaal is verboden (taal die veel obscene woorden bevat).
2. De jongens mogen geen oorbellen aantrekken om naar school te komen. Voor meisjes volstaat het gebruik van slecht één oorbel in elke oorlel. Neusringen, zichtbare piercings en tatoeages zijn verboden. Geen lang haar bij de jongens. Het gebruik van gel en punkkapsels zijn ook niet toegestaan. Zowel voor de jongens als de meisjes geldt geen vreemd gekleurd, maar wel schoongewassen en netjes gekamd haar.

Dit zijn er twee van de vier.

Samenstelling schoolreglement
De Petrus Dondersschool heeft een schoolreglement "Veilig in en om de school" samengesteld. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de directeur van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs over.

Als advies geven ze het volgende mee:
- Laat uw kind gezond, gevarieerd en regelmatig eten. Studeren kost immers veel energie.
- Zorg dat uw kind voldoende rust.
- Zie erop toe dat er een goede balans is tussen het studeren en de vrijetijdsbesteding van uw kind.


Vandaag (vrijdag 4 maart)
Na schooltijd zijn we op ons appartement iets gaan eten. Omdat het warm was en zonnig ben ik alleen vertrokken met de fiets, om de stad verder te verkennen en even stil te staan met de verschillende bezienswaardigheden (monumenten, pleinen, etc.). Van deze bezienswaardigheden heb ik uiteraard foto's gemaakt en ben ik in contact gekomen met Surinamers die mij spontaan aanspraken. Zo ziet er ook een grappig verhaal in, maar dit lezen jullie binnenkort! ;-) 

De bezienswaardigheden die ik vandaag heb bezocht zijn: Onafhankelijkheidsplein (+ monument van Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel), Presidentieel paleis, Fort Zeeland, Nola Hattermaninstituut, officierswoningen, I<3SU-monument, Waaggebouw, Waterkant, Oude haven, Lutherse kerk, Kwakoebeeld, Museum of Fine Arts, Moskee, Synagoge Neve Salom, Hervorde kerk, Nationale Volksmuziekschool, St. Petrus en Paulus-kathedraal en de palmentuin.
 

Over deze bezienswaardigheden zal ik in de volgende 3 weken blogverslagen schrijven en foto's plaatsen. In totaal heb ik hier bijna 3 uur over gedaan!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten