Translate

zondag 6 maart 2016

Cultuur: Onafhankelijkheidsplein

Het bekendste grasveld van Paramaribo

Dit grasveld dat eind 17e eeuw werd aangelegd vormt het hart van de stad, met drie historische gebouwen en enkele standbeelden. Het onafhankelijkheidsplein is eigenlijk van oorsprong een bij het Fort Zeelandia behorend militeir exercitieterrein. 'Het Plein' heette vroeger Goevernementsplein, later het Oranjeplein en tenslotte werd de naam ter gelegenheid van de onafhankleijkheid van Suriname in 1975 omgedoopt in Onafhankelijkheidsplein. Het is een ruim plein waarbij de straatbeplanting (tamarindebomen) tezamen met de historische bebouwing een stedenbouwkundig geheel vormen. De belangrijkste historische gebouwen aan het Onafhankelijkheidsplein zijn:
Presidentieel Paleis / The Presidential Palace 
Nationaal Milieuhuis / National House for the Environment 
Hof van Justitie / Court of Justice
  
Op dit plein vinden ook parades plaats, officiële bijeenkomsten en toespraken van bijvoorbeeld de president. Verder gebeurt er niet zo veel. Op zondag strijden in alle vroegte mannen met kleine vogeltjes om de eer van de meeste tjilps en rollers. 
Soms wordt er wel eens gevoetbald en andere spellen gespeeld, meestal op zon- en feestdagen. Dit is 's avonds voor vele ook een geliefde hangplek. Dit plein heeft tot slot ook een vlaggenplatform, maar de Belgische vlag hangt er niet bij.

Johan Adolf Pengel en het ministerie van Financiën 

Achter het standbeeld van Johan Adolf Pengel zien jullie het ministerie van Financiën.
Wie is Johan Adolf Pengel eigenlijk? Hij was minister-president van 1963 tot 1969. Dit standbeeld is een hulde van het Surinaamse volk aan hem.



Jagernath Lachmon (1916 - 2001)
Hij was van 1949 tot 1975 lid van staten en het parlement van Suriname. Tussen 1975 en 2001 was hij lid van de Nationale Assemblee ven de Republiek Suriname. Tot slot was hij tussen 1949 en 2001 oprichter en voorzitter van de VHP. Geestesvader en uitdager van de verbroederingspolitiek.

Weetje: In totaal werd hij vijf keer parlementsvoorzitter. In juni 1999 werd hij in het Guinness Book of Records opgenomen, als langstzittende parlementariër ter wereld.



Achter hem zien jullie het Congresgebouw uit 1999.

Het presidentieel Paleis 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten